«Nei, vi var bare samboere, men det gjør vel ingenting?» Klienten på andre siden av bordet smiler optimistisk. Hun forteller at ekssamboeren mente at giftermål bare var et papir som bevis på et altfor dyrt bryllup. Med litt mer usikker mine spør hun «og, så lenge vi har felles barn, har det vel ikke noe å si?».
Hjertet mitt synker.
Senere er jeg sammen med venninnegjengen hvor alle er i starten av 30-årene. Praten dreier plutselig fra siste nytt innen babygrøt, til manglende giftering. «Ti år! Og han frir aldri! Hvor mye tid trenger han?» utbryter en av jentene. «Slapp av kjære deg, typen min kommer heller aldri til å fri», kontrer en annen. «Husk at bryllup ikke har noe å si, det viktigste er at dere har lovet hverandre å være sammen.» Hadde det bare vært så vel, tenker jeg.
Kvinnen på møterommet og venninnegjengen oppsummerer det jeg opplever er en vanlig oppfatning. Mange kvinner og menn i etableringsfasen ser ikke lenger poenget med å gifte seg. Ifølge Statistisk Sentralbyrå har andelen unge samboere økt drastisk de siste årene. Bare 30 prosent mellom 30-34 år er gift, mot mer enn halvparten for 20 år siden.
Er ekteskap en gammeldags ordning, meningsløs i 2024?
Lik romantikk, ulike rettigheter
Det forventes ikke lenger giftermål for å bo og leve sammen med den vi er glad i. Mang en Tinder-date har glidd sømløst over i samboerskap som er både likeverdige og fleksible. Samboerskap er fint – så lenge du vet hva du sier ja til. Problemet oppstår når samboere tror de har samme rettigheter som gifte.
To som inngår ekteskap omfattes automatisk av det vi kaller ekteskapsloven. I denne loven står det om rettighetene og pliktene ektefellene har når de er gift, samt ved ekteskapets slutt når enten døden eller andre forhold skiller oss ad. Man trenger altså ikke være usikker på hva man kan nyte og hva man må yte i et ekteskap.
Situasjonen er en helt annen hvis man bare er samboere. Da er man i større grad overlatt til å selv for å avtale hva som er mitt, hva som er ditt og hva som skal skje hvis man ikke lenger er kjærester.
Ved brudd har for eksempel gifte rett på halvparten av det den andre har tjent i løpet av ekteskapet, selv om den andre har jobbet og tjent mest. Et slikt «felleseie» gjelder ikke for samboere. Da er det kjipt å være den som bare flyttet inn i leiligheten til kjæresten uten å kjøpe seg inn, og for den som jobbet deltid for å få familiekabalen til å gå opp.
Andre goder er at gifte har rett på arv hvis ektefellen dør, en arverett samboere i utgangspunktet ikke har. Videre kan gifte sitte i uskiftet bo, slik at man kan få beholde hus og hjem hvis ektefellen dør, og de kan overføre eiendom til hverandre uten å betale dokumentavgift.
Gifte kan også slippe formuesskatt, motta ektefellepensjon fra staten og har automatisk rett til å representere ektefellen utad. Samboere har med få unntak ingen av disse godene, med mindre de har avtalt det i en samboerkontrakt eller testament.
Ekteskap er med andre ord ikke kun en romantisk drøm om «oss to for alltid». Ekteskapet gir juridiske fordeler ved at du får gleden av et nøye regulert lovverk med mål om å ivareta både deg og din kjære. Dette ved kun å si «ja».
Romantisk rådgivning
Kvinnen på møterommet har nettopp gått ut av et 15 år langt samboerskap. Hun har oppsøkt advokat for å få hjelp til det økonomiske oppgjøret. Til tross for at jeg legger ned iherdig innsats, vil hun antakelig kun sitte igjen med en fjerdedel av hva ekssamboeren får. Jeg skulle ønske hun hadde vært gift, antageligvis hun òg.
Kjære medkvinner: Ikke la deg og din kjæres juridiske og økonomiske rettigheter avhenge av om partneren din er romantisk nok til å gå ned på kne.
29. februar er det skuddårsdagen. Ifølge tradisjonen den ene dagen, hvert fjerde år, hvor kvinnen kan fri til mannen. Ta ringen i egne hender og fri. Er han glad i deg, og vil leve livet sitt med deg, bør han si ja. Det trenger ikke å være hverken dyrt eller ekstravagant å gifte seg. Både kirken og rådhuset tilbyr gratis vielser.
Hvis ikke: Skaff dere en samboerkontrakt og testament. Enten det ender med brudd eller dere er sammen resten av livet, har dere ikke råd til å la være.
Kronikken sto først på trykk på kk.no 29. februar 2024.
Ellen Holt Skjerve
Fast advokat (i permisjon)