Lukk
Hva leter du etter?
Lukk
Kontakt oss


    Aktuelt

    Dalan vinner tvister om eierskap og kontroll i større eiendomsselskap

    Eiendom

    Partner Carl Bore, som har møterett for Høyesterett, har prosedert disse sakene for Dalans klienter.

    Tvist om 40 prosent av aksjer i eiendomsselskap

    Hovedsaken gjaldt eiendomsretten til 40 prosent av aksjene i et større eiendomsselskap. Aksjepostens verdi er anslått til ca. 60 millioner kroner.

    Selskapet var opprinnelig eid av eneaksjonær. For noen år siden ble 40 prosent av aksjene registrert over på et av eiers barn, som også var daglig leder i selskapet. Ca. tre år senere måtte daglig leder fratre grunnet dårlig drift. Aksjeposten på 40 prosent ble deretter igjen registrert på opprinnelig eier.

    Dette aksepterte ikke sønnen, som tok ut søksmål mot sin egen forelder for å få dom på at han nå var blitt rette eier av aksjeposten.

    Dalan bistod forelderen, som denne uken vant aksjetvisten i tingretten med sakskostnader. Tingretten var enig med Dalans klient i at sønnen aldri hadde vært reell eier av aksjene. Disse var aldri blitt gitt bort, slik sønnen hevdet.

    Retten tok utgangspunkt i at en juridisk bindende gave forutsetter en klar og endelig gavebeslutning fra giver. Konkret forelå ingen signert kontrakt, sluttseddel, gavebrev e.l. som kunne dokumentere dette (manglende notoritet).

    Det ble videre vektlagt at omregistreringen av aksjene på sønnen ikke fritok ham fra bevisbyrden for at en gave var gitt, idet prosessen rundt omregistreringen av aksjene ble ledet av sønnen selv, som daværende daglig leder. Sønnen hevdet også at ytterligere 40 prosent av aksjene samtidig var blitt gitt bort til andre familiemedlemmer, men ingen av disse bekreftet selv å ha fått en slik gave. Sønnen gav også i overveiende grad forelderen og de andre inntrykk av at endringene han foretok hadde testamentarisk formål, ikke gaveformål.

    Også andre forhold gjorde seg gjeldende. Alt tatt i betraktning konkluderte retten med at det «ikke er sannsynliggjort» at aksjeposten var blitt gitt bort til sønnen. «Han er dermed ikke eier av aksjene», skriver retten.

     

    Tvist om innkalling av generalforsamling etter aksjeloven § 5-9 (2)

    Før dom falt tok sønnen også ut søksmål mot selskapet med krav om innkalling av generalforsamling. Formålet var bl.a. å få innsyn i betydelig selskapsdokumentasjon samt vedtak om at selskapet saksøker forelderen for å få sønnen tilbakeført som eier i aksjeeierboken. I dette søksmålet representerte Dalan selskapet. Heller ikke denne saken førte frem for sønnen.

    Sønnen mente at hans påstand (pretensjon) om å være aksjonær var tilstrekkelig til at han kunne utøve aksjonærrettigheter, herunder ha rett til å få gjennomført generalforsamling, men tingretten var i sin kjennelse ikke enig i dette. Tingretten viste til at selskapet selv, i sitt styre og generalforsamling, formelt hadde tatt stilling til eierskapet og kommet til at sønnen ikke var eier av den omtvistede aksjeposten på 40 prosent. Sønnen kunne dermed ikke kreve at generalforsamling ble innkalt, men måtte vente til en eventuell dom som slo fast at han var eier av aksjene. Inntil videre kunne altså sønnen ikke utøve aksjonærrettigheter.

    Dalans klient vant også denne saken med fulle sakskostnader.