Lukk
Hva leter du etter?
Lukk
Kontakt oss


    Aktuelt

    Nye krav til registrering av reelle rettighetshavere

    Selskap og skatt

    Den 1. oktober 2024 trådte forskriften til lov om register over reelle rettighetshavere i kraft. Denne forskriften pålegger selskaper og andre juridiske enheter å registrere opplysninger om sine reelle rettighetshavere. Formålet med registeret er å motvirke hvitvasking, terrorfinansiering og økonomisk kriminalitet ved å gi en oversikt over hvem som faktisk kontrollerer virksomhetene

    Hva er reelle rettighetshavere?

    En reell rettighetshaver er en fysisk person som gjennom sin eierandel eller stemmeandel, alene eller sammen med andre, kontrollerer virksomheten. Hvis en person har mer enn 25 % eierandel eller stemmeandel, regnes denne personen som en reell rettighetshaver. Dette kan også inkludere personer som har rett til å utnevne eller avsette minst 50 % av medlemmene i selskapets styrende organer eller utøver en annen form for kontroll over foretaket.

    Hva skal registreres?

    Selskapet eller foretaket må registrere følgende opplysninger om sine reelle rettighetshavere:

    • Navn
    • Fødselsnummer/D-nummer
    • Statsborgerskap
    • Bostedsland
    • Type og omfang av kontroll, for eksempel eierandel eller stemmerett skal registreres. Om kontrollen er direkte, indirekte eller gjennom avtaler skal også registreres.

    Disse opplysningene skal registreres i Brønnøysundregistrene, som har åpnet for registrering fra 1. oktober 2024.

    Konsekvenser av å ikke registrere opplysningene

    Manglende registrering av opplysninger om reelle rettighetshavere kan få alvorlige konsekvenser:

    • Tvangsmulkt: Fra 31. juli 2025 vil det bli ilagt tvangsmulkt for selskaper som ikke har registrert nødvendige opplysninger. Tvangsmulkt kan først ilegges etter at den registreringspliktige har fått varsel med rimelig frist for å rette forholdet.
    • Personlig ansvar: Personer som er pliktig til å registrere opplysninger for sitt selskap/foretak, for eksempel styremedlemmer og daglig leder, er solidarisk ansvarlig for tvangsmulkten som eventuelt ilegges den registreringspliktige.
    • Omdømmeskade: Manglende registrering kan skade selskapets omdømme og tillit hos kunder og samarbeidspartnere.

    Det er derfor viktig at alle selskaper og foretak sørger for å registrere opplysningene om sine reelle rettighetshavere innen fristen for å unngå disse konsekvensene.

    Har du spørsmål knyttet til plikten eller trenger hjelp til å registrere opplysningene?

    Er du usikker på om ditt foretak er omfattet av de nye reglene eller har spørsmål om hvordan du kan registrere opplysningene? Vi er her for å hjelpe og kan bistå med prosessen!